Всі новини про життя міста

АМКР заперечує проти вимог Держекоінспекції та готовий вступити у судовий процес

Компанія АрселорМіттал виступає із запереченням проти вимог з боку Державної екологічної інспекції (ДЕІ). Компанія отримала всі необхідні дозволи для будівельних робіт на території нового хвостосховища «Третя карта», в тому числі від ДАБК і Геокадастру.

Про це повідомили у прес-службі компанії.

«Ми стурбовані постійними втручаннями у нашу виробничу діяльність, яку ведемо в суворій відповідності до норм українського законодавства. Свої інтереси та ділову репутацію компанія готова захищати в суді », – заявляє Артем Філіп'єв, заступник генерального директора з правових питань, питань взаємодії з державними органами та комунікацій «АрселорМіттал Кривий Ріг».

З урахуванням вимог Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів, «АрселорМіттал Кривий Ріг» змушений вже в третій раз входити до процедури проведення оцінки впливу на навколишнє середовище, що само по собі не відповідає законодавчим нормам. Адже заплановане будівництво нового хвостосховища «Третя карта» визнано допустимим з боку держави ще у квітні 2020 року. Тоді ж на підставі отриманих дозвільних документів підприємство перейшло до підготовчих робіт у рамках майбутнього будівництва.

Минулого тижня голова ДЕІ Андрій Мальований заявив про вимогу припинення будівництва нового хвостосховища підприємства та подачі позовної заяви з боку інспекції. Претензії ДЕІ засновані на особливостях проведення додаткової оцінки впливу на довкілля (ОВД) проекту будівництва хвостосховища «Третя карта».

У вересні минулого року представники Держекоінспекції провели позапланову перевірку хвостосховища «Третя карта». У приписі, який підприємство отримало за підсумками перевірки, ДЕІ припустилася помилки, яка призвела до плутанини між двома об'єктами «АрселорМіттал Кривий Ріг», й, відповідно, до юридичної неоднозначності виконання припису.

У березні 2021 року ДЕІ здійснила ще одну перевірку хвостосховища «Третя карта». Підставою для подачі судового позову, про який заявив пан Мальований, став текст акту за підсумками цієї перевірки. У ньому була здійснена підміна формулювання на інший об'єкт і проведено аналіз його виконання з «виявленням» неіснуючих порушень.

Хронологія процедури отримання дозвільних документів з проекту будівництва хвостосховища «Третя карта»

• Квітень 2020 р. – отримано висновок з ОВД з проекту будівництва «Третя карта». При цьому не було встановлено жодних заборон щодо реалізації будівництва, запланована діяльність визнана допустимою.

• Серпень 2020 р. – «АрселорМіттал Кривий Ріг» подає Повідомлення про початок підготовчих робіт, після чого стартують роботи із зняття родючого шару ґрунту на території майбутнього будівництва. Ці землі зарезервували для промислових потреб ще у 1999 р. тоді ще для "Криворіжсталі" та Південного гірничо-збагачувального комбінату. В даний час діяльність здійснюється на підставі отриманих дозвільних документів від головного управління геокадастру в Дніпропетровській області.

• Вересень 2020 р. – на підприємстві проходить позапланова перевірка Державної екологічної інспекції з видачею припису «здійснити додаткову оцінку впливу на навколишнє середовище до 23 лютого 2021 р.». На цьому етапі компанія вже має дозвільні документи на проведення підготовчих робіт в рамках проекту від ДАБК і Геокадастр.

• Грудень 2020 р. – відповідно до встановленої законом процедури «АрселорМіттал Кривий Ріг» отримав дозвіл на виконання будівельних робіт. При цьому компанія здійснила додаткову оцінку компонентів довкілля та розмістила необхідні звітні дослідження в Єдиному Реєстрі з ОВД. Таким чином, були виконані вимоги висновку з ОВД відповідно до законодавства України.

• Березень 2021 р. – Держекоінспекція Придніпровського округу подала позовну заяву до суду про невиконання в строк припису, виданого інспекторами під час позапланової перевірки 4-18 березня. «АрселорМіттал Кривий Ріг» готовий вступити до судового процесу для захисту своїх інтересів.

 

 

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі