Всі новини про життя міста

Криворіжгаз: Як керувати своїм газовим запасом онлайн

З 15 жовтня споживачі газу можуть в онлайн-режимі управляти своїм зимовим газовим запасом.

Про це повідомили у прес-службі ПАО «Криворіжгаз».

З 15 жовтня запрацювало інноваційне рішення, яке дозволяє більш ніж 51 тис клієнтам РГК оперативно і з максимальною вигодою використовувати куплений ними зимовий запас газу в рамках акції «Твоя енергонезалежність». Споживачі можуть в онлайн-режимі вибрати період, в який їм вигідно використовувати газ із запасу, а також його частку в загальномй обсязі споживання (в діапазоні від 0 до 100%). Для клієнтів, які утримаються від заявок на управління, діють звичайні умови акції: вони за умовчанням отримають газ із запасу в ті місяці, коли його ціна виявиться нижче ціни ПСО, встановленої для інших споживачів.

Споживачам газу: як в онлайні керувати запасом газу по акції «Твоя енергонезалежність»

Зимовий запас газу в рамках акції «Твоя енергонезалежність» придбали 51,1 тис клієнтів РГК. Загальний обсяг купленого ними газу досяг майже 62 млн куб.м

З 15 жовтня вони можуть в онлайн-режимі управляти своїм зимовим резервом. Достатньо в Особистому кабінеті на 104.ua замовити НА ПОТОЧНИЙ МІСЯЦЬ необхідний їм обсяг газу із придбаного запасу. Для цього в заявці достатньо зазанчити частку (у %), яку має зайняти газ із запасу в загалньому споживанні по результатах місяця. 

 

Чому для управління запасом газу по акції «Твоя енергонезалежність» використовують відсотки (%) від загального споживання, а не обсяг (кубічні метри)?

При замовлені на місяць саме обсягу не завжди можливо використати його із точністю до кубічного метру. В такому разі можливі неузгодженості при розрахунках, що загрожує порушенням Кодексу ГРМ, та застосуванням більш високої ціни порівняно з ціною акції. В таких умовах компромісним рішенням стало використання саме відсоткового розрахунку. Тому в заявці необхідно зазначити частку від загального споживання в поточному місяці, яку требо «закрити» поставками акційного газу.   

 

Як це працює? Спочатку два приклади для  місяця, коли ціна акційного газу більша за ціну газу по ПСО – така ситуація склалась у жовтні.   

Приклад 1- заявка подана.  Пан Пилип Сагайдачний придбав запас газу – 1 000 куб. м – по акції «Твоя Енергонезалежність». В поточному місяці він подав заявку на 50% (від обсягу споживання). По завершенню місяця стало відомо, що загалом родина Сагайдачних використала 100 куб.м газу.

В рахунку Пилипа Сагайдачного буде відображено:  

– 50 куб.м  (це ті самі 50%, зазначені в заявці) поставлені із запасу по акції «Твоя енергонезалежність». За ці 50 куб.м необхідно сплатити лише послуги із доставки газу (тарифи на розподіл і транспортування);

– 50 куб.м (це решта споживання) поставлені за ціною ПСО. До сплати буде виставлена вартість газу по ціні ПСО, тарифи на доставку цього об’єму газу  та торгова націнка постачальника зі спеціальними обов’язками;  

– 950 куб.м залишок запасу газу по акції (зменшено на ті самі 50 куб.м, які становлять 50% споживання за місяць).

Приклад 2 –заявки немає. Пані Леся Вишнева придбала запас газу – 1100 куб. м – по акції «Твоя Енергонезалежність». В поточному місяці заявку не подавала. По завершенню місяця стало відомо, що загалом родина Вишневих використала 100 куб. м газу.

В рахунку Лесі Вишневої буде відображено:  

– 100 куб.м поставлені за ціною ПСО. До сплати буде виставлена вартість газу по ціні ПСО, тарифи на доставку цього об’єму газу  та торгова націнка постачальника зі спеціальними обов’язками.   

– 1 100 куб.м залишок запасу газу по акції (залишився недоторканим).

 

Ще три приклади для місяця, коли ціна акційного газу буде меншою за ціну газу по ПСО: така ситуація можлива вже у листопаді.  

Приклад 3 – заявка подана.  Пан Пилип Сагайдачний скоротив свій запас акційного газу до 950  куб. м. І в наступному місяці він подав заявку на 60% (від обсягу споживання). По його завершенню стало відомо, що загалом родина Сагайдачних використала 200 куб.м газу.

В рахунку Пилипа Сагайдачного буде відображено:  

– 120 куб.м  (це ті самі 60%, зазначені в заявці) поставлені із запасу по акції «Твоя енергонезалежність». За ці 120 куб.м необхідно сплатити лише послуги із доставки газу (тарифи на розподіл і транспортування);

– 80 куб.м (це решта споживання) поставлені за ціною ПСО. До сплати буде виставлена вартість газу по ціні ПСО, тарифи на доставку цього об’єму газу  та торгова націнка постачальника зі спеціальними обов’язками;  

– 830 куб.м залишок запасу газу по акції (зменшено на ті самі 120 куб.м, які становлять 60% споживання за місяць).

Приклад 4 – заявка 0%.  Пані Леся Вишнева не чіпала свій запас акційного газу, тож його обсяг 1100 куб. м.  Вона і надалі  утримується від його використання, сподіваючись на значне подорожчання газу в середині зими. Тому в поточному місяці вона подала заявку на 0% (від обсягу використання). По завершенню місяця стало відомо, що загалом родина Вишневих використала 200 куб. м газу.

В рахунку Лесі Вишневої буде відображено:          

– 200 куб.м поставлені за ціною ПСО. До сплати буде виставлена вартість газу по ціні ПСО, тарифи на доставку цього об’єму газу  та торгова націнка постачальника зі спеціальними обов’язками.   

– 1 100 куб.м залишок запасу газу по акції (залишився недоторканим).

Приклад 5 – заявки немає. Пан Тарас Бумбараш має в запасі 2000 куб.м акційного газу.   Заявку не подав. За місяць сім’я Бумбараш використала 700 куб.м.

В рахунку буде відображено:  

– 700 куб. м газу поставлено із запасу по акції «Твоя енергонезалежність». До сплати лише  послуги по доставці цього обсягу газу (тобто тарифи на розподіл і транспортування).

 

Покрокова інструкція по онлайн управлінню запасом газу в Особистому кабінеті на 104.ua:

1. Зайдіть (або зареєструйтеся) в Особистий кабінеті на 104.ua

2. Зайдіть у розділ «Твоя енергонезалежність» (в правій частині екрана)

3. Перейдіть у графу «Подати заявку на поточний місяць». Відкриється спливаюче вікно з поясненням «Як проходять розрахунки в разі подачі заявки» з прикладами

4. Якщо Ви виберете «Продовжити», то відкриється спливаюче вікно «Заявка на поставку природного газу, сплаченого за акції «Твоя енергонезалежність». У заявці потрібно підтвердити частку (в %) від загального споживання газу, яку потрібно закрити поставками з Вашого зимового запасу

Заявку на поставку газу з зимового запасу на поточний місяць можна заповнити в будь-який його день – з 1 по 31 включно. 

Для учасників акції «Твоя енергонезалежність», які утримаються від заявок на управління, діють звичайні умови акції: вони за умовчанням отримають газ із запасу в ті місяці, коли його ціна виявиться нижче ціни ПСО, що встановленої для інших споживачів.

Використовувати газ, куплений в рамках акції «Твоя енергонезалежність», можна буде з 1 жовтня 2019 року по 31 березня 2020 року.

Якщо станом на 1 квітня 2020 року обсяг акційного газу не буде використаний, то відповідні кошти:

– зарахують як передплату в рахунок майбутніх платежів споживача;

– або повернуть споживачеві по його заявці.

Умови акції «Твоя енергонезалежність» відповідають Закону України «Про ринок природного газу», Правилам постачання природного газу, затвердженими постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2496 та Типовому договору постачання природного газу, затвердженим постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року № 2500.

 

 

Підписуйтесь на нас

Підписатися
Сповістити про
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі